Wat is de ziekte van Addison?

De ziekte van Addison wordt veroorzaakt door een verstoring van de hormoonproductie door de bijnierschors. De bijnierschors is het buitenste laagje van de bijnier, een klein orgaan dat zich op bovenop de nieren bevindt. De bijnierschors produceert diverse hormonen, waaronder cortisol en aldosteron. Cortisol is van belang bij de energiehuishouding en komt onder andere vrij bij stress en inspanning. Aldosteron is erg belangrijk bij regelen van de bloeddruk en het op peil houden van de water- en zouthuishouding van het lichaam. Wanneer de bijnierschors is aangedaan en geen of minder cortisol en aldosteron meer kan produceren, spreekt men van primaire bijnierschorsinsufficiëntie of de ziekte van Addison. De ziekte komt maar bij één op de 20.000 mensen voor en is daarmee zeer zeldzaam.

Ziekte van Addison: oorzaak

De ziekte van Addison wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een auto-immuunziekte. Dit wil zeggen dat het lichaam de bijnierschors gaat aanvallen, doordat dit weefsel als lichaamsvreemd wordt aangezien. Een auto-immuunreactie is in 70 tot 90% van de gevallen de oorzaak van de ziekte van Addison. Daarnaast kan de ziekte ontstaan als gevolg van tuberculose of na gebruik van grote hoeveelheden corticosteroïden.

Ziekte van Addison: symptomen

De ziekte van Addison heeft geen symptomen die vroeg in het ziekteproces optreden. Hierdoor wordt de ziekte vaak pas herkend wanneer al 90% van de bijnierschors is aangedaan. Klachten die regelmatig optreden bij mensen met de ziekte van Addison zijn:

  • Hyperpigmentatie; bruine verkleuring van de huid.
  • Misselijkheid en buikpijn
  • Algehele vermoeidheid en een verzwakt gevoel
  • Veel urineren
  • Pijn in spieren en gewrichten
  • Een lage bloeddruk
  • Zin in zout voedsel
  • Gewichtsverlies
  • Uitdroging


Ziekte van Addison: behandeling

Er is geen genezing mogelijk voor de ziekte van Addison, maar er zijn enkele goede mogelijkheden voor behandeling. De behandeling bestaat voornamelijk uit het oraal innemen van hormonen waar een tekort aan is. Meestal wordt er gestart met het aanvullen van de corticosteroïden. Een corticosteroïde is de chemische versie van het lichaamseigen bijnierschorshormoon. Deze corticosteroïden zijn de chemische voorlopers van de hormonen cortisol en aldosteron. Er wordt een behandelschema opgesteld dat het normale dagritme van bijnierschorshormonen zo goed mogelijk nabootst. De behandeling kan gedurende het hele leven voortgezet worden, waardoor patiënten met de ziekte van Addison een normale levensverwachting hebben.

Share Button