Wat is de ziekte van De Quervain?
De ziekte van De Quervain is een door een virus veroorzaakte, sub-acute ontsteking van de schildklier. De ziekte staat ook wel bekend als subacute granulomateuze thyreoïditis van De Quervain of reuzencelthyreoïditis. De schildklier is een endocrien orgaan dat zich aan de voorzijde van de hals, tegen de luchtpijp aan bevindt. Deze klier maakt schildklierhormonen aan die zowel groei- als stofwisselingsprocessen in het lichaam aansturen. De meeste schildklieraandoeningen leiden tot een teveel aan schildklierhormoon (hyperthyreoïdie) of een tekort aan schildklierhormoon (hypothyreoïdie). Bij de ziekte van De Quervain gaat de schildklier in eerste instantie sneller werken en daarna tijdelijk juist trager. De ziekte van De Quervain komt regelmatig voor, met name bij vrouwen in de leeftijdscategorie tussen de dertig en vijftig jaar.
De Quervain: oorzaak
De ziekte van De Quervain wordt met grote waarschijnlijkheid veroorzaakt door een virus. In veel gevallen treedt de ziekte op na een keelontsteking of ontsteking van de hogere luchtwegen. Het virus kan vervolgens vanuit deze organen in de schildklier terecht komen en voor een ontstekingsreactie zorgen. Om de infectie te bestrijden dringen witte bloedcellen de schildklier binnen. Wanneer witte bloedcellen geïnfecteerde cellen kapot maken, beschadigden ze hierbij ook schildklierweefsel en komt er schildklierhormoon in het bloed. Hierdoor gaat de eerste fase (3 tot 6 weken) van de ziekte van De Quervain gepaard met een teveel aan schildklierhormoon. Na deze periode raken de schildkliercellen leeg en treedt er een fase van hypothyreoïdie op.
De Quervain: symptomen
De ziekte van De Quervain komt in milde vorm regelmatig voor. Omdat symptomen vaak overeen komen met die van griep en/of keelontsteking, wordt de ziekte niet altijd waargenomen. De ziekte gaat meestal gepaard met vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn en lichte koorts. Daarnaast kan de schildklier opzwellen, wat kan zorgen voor een drukkende en stekende pijn. Ook bij het bewegen van de nek of tijdens het slikken kunnen pijnklachten optreden. De pijn kan soms uitstralen naar de kaken of de oren.
De Quervain: behandeling
Meestal geneest de schildklier zonder enige vorm van behandeling binnen drie tot zes weken. In enkele gevallen duurt de genezingsperiode een aantal maanden of langer. In zeer sporadische gevallen gaat de ziekte van de Quervain over in een chronische vorm van schildklierontsteking. De beschadigingen die door de infectie zijn ontstaan in de schildklier herstellen bij 90-95% van de patiënten volledig. Behandelmethodes zijn dus in de meeste gevallen niet noodzakelijk. Bij ernstige pijnklachten kan er wel behandeld worden met pijnstillende middelen. Daarnaast kan bij een ernstige ontsteking behandeling met corticosteroïden, een ontstekingsremmend middel, uitkomst bieden. Ondanks het feit dat de ziekte vrijwel altijd geneest, kan bij ongeveer 20% van de aangedane patiënten de ziekte op een later moment terugkomen.