Wat is de ziekte van De Quervain?

De ziekte van De Quervain, ook wel Quervain syndroom genoemd, is een peesaandoening waarbij de pezen in de duim van de hand pijnlijk, geïrriteerd en ontstoken zijn. Bij de ziekte van De Quervain zijn de aanhechtingen van de de musculus abductor pollicis longus en musculus extensor pollicis brevis ontstoken. Beide zijn strekpezen die de duim en de duimmuis van de hand aftrekken, waardoor de hand zich opent. De pezen lopen door een peesschede aan de zijkant van de pols (aan de duimkant). Wanneer de pezen geïrriteerd raken, kunnen de pezen of het hulsel rondom de pezen dikker worden en opzwellen. Hierdoor kan bewegen van duim en pols moeilijk en pijnlijk worden.

Ziekte van De Quervain (syndroom)

Quervain: oorzaak

De aanleiding van de ziekte van De Quervain is een ontsteking en irritatie van de pezen die de duim en de pols verbinden. Door vernauwing van de peesscheden en door herhaaldelijke bewegingen kunnen de pezen en de peesscheden opzwellen en geïrriteerd raken. Hierdoor wordt bewegen van de duim en pols bemoeilijkt en treden er pijnklachten op. Voornamelijk nieuwe, repeterende bewegingen kunnen zorgen voor peesirritatie. Zo is bijvoorbeeld het veelvuldig optillen en vasthouden van een baby door jonge moeders in combinatie met de veranderende hormoonspiegels na de zwangerschap geassocieerd met het optreden van peesirritatie in de duim. Ook volleyballers en tennissers hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van deze aandoening. Daarnaast zijn ook polsbreuken geassocieerd met een verhoogd risico op de ziekte van De Quervain.

Quervain: symptomen

Het belangrijkste symptoom van deze ziekte is acute of geleidelijk ontstane pijn aan de duimzijde van de pols. De pijnklachten worden erger bij het buigen of strekken van de duim, vooral bij krachtig grijpen, wringen en draaien. In sommige gevallen kan er een haperend gevoel optreden bij bewegingen van de duim, die gepaard kunnen gaan met een knappend geluid. Wanneer de zenuw die over het peesomhulsel loopt ook geïrriteerd raakt, kan een doof gevoel van de duim en wijsvinger ontstaan. Ook kan er soms een zwelling rondom de peesschede aan de zijkant van de pols waargenomen worden.

Quervain: behandeling

In de meeste gevallen is geen operatieve ingreep nodig om de ziekte van De Quervain te genezen. Rust nemen en verdere overbelasting voorkomen is meestal de eerste keuze van behandeling. Soms wordt hiervoor gebruik gemaakt van een spalk om beweging van de pols in te perken. Daarnaast wordt er, indien nodig, behandeld met ontstekingsremmende en/of pijnstillende middelen. Deze zullen ervoor zorgen dat zowel de zwelling als de pijnklachten tijdelijk afnemen. Indien de bovenstaande behandelmethodes niet voldoende effect hebben, kan een kleine chirurgische ingreep noodzakelijk zijn. Bij deze ingreep wordt een klein sneetje gemaakt in de peesschede, waardoor de pezen weer voldoende ruimte krijgen om te bewegen.

Share Button