De aorta wordt ook wel de ‘grote lichaamsslagader’ genoemd. Deze slagader verlaat uw hart vanaf de aortaklep en vervoert zuurstofrijk bloed naar verschillende delen van het lichaam. In rust wordt ongeveer vijf liter bloed per minuut getransporteert door deze slagader! De aorta kan worden onderverdeeld in de zogenoemde ‘aorta ascendens’, de ‘aortaboog’ en de ‘aorta descendens’.

Aorta ascendens, aorta descendens en aortaboog

Aorta ascendens, aortaboog en aorta descendens

De stijgende aorta wordt ook wel de ‘aorta ascendens’ genoemd en vertakt zich naar de slagaders rondom het hart zelf, de zogenoemde ‘kransslagaders‘. Deze kransslagaders moeten het hart van voldoende zuurstof voorzien zodat het hart voldoende energie krijgt om zijn werk te doen. Boven de stijgende aorta start de aortaboog, ook wel ‘arcus aortae’ genoemd. De aortaboog heeft drie aftakkingen die tezamen het hoofd en beide armen van bloedtoevoer voorzien. Het deel van de aorta na de aortaboog noemt men de dalende aorta, ook wel de ‘aorta descendens’. Vanaf de borst via de buik en tot aan de voeten wordt het lichaam van zuurstofrijk bloed voorzien dankzij de dalende aorta, aftakkingen vanuit deze slagader maken dit mogelijk. De dalende aorta loopt dan ook door de borst, de buik en vervolgens via twee aftakkingen naar de beenslagaders. Vanuit de benen vertakken de beenslagaders zich verder tot in de voeten.

Aorta aandoeningen

Het zal u duidelijk zijn dat de aorta een cruciale slagader is. Vanuit deze slagader wordt het hele lichaam van zuurstofrijk bloed voorzien. Helaas krijgen sommige mensen te maken met aandoeningen van de aorta. Door op één van de links te klikken kunt u verder lezen over enkele van deze aandoeningen:
Open ductus Botalli
Coarctatio aortae
Transpositie grote vaten
Aneurysma van de aorta
Tetralogie van Fallot
Transpositie van de grote vaten

Share Button