De blinde darm (caecum)

De blinde darm wordt in medische terminologie ook wel ‘het caecum’ genoemd. De blinde darm is onderdeel van de dikke darm en bevindt zich rechts onderin de buik van de mens. Dit gedeelte van de dikke darm heet ‘blinde darm’ omdat het een blind eindigende uitmonding van de dikke darm is. Het laatste deel van de dunne darm loopt via de ‘ileocaecale opening’ over in het eerste deel van de dikke darm dat wordt gevormd door de blinde darm. Via deze weg worden verteerd voedsel en vloeibare bijproducten van dit voedsel verder getransporteerd naar het opstijgende deel van de dikke darm.

De blindedarm wordt in de volksmond vaak door elkaar gehaald met de appendix. Bij blindedarmontsteking is vaak sprake van een ontsteking van de appendix en is de blindedarm vaak gewoon gezond. Veelal wordt daarom de appendix verwijderd bij iemand met een blindedarmontsteking, de blindedarm blijft verder intact.

Blindedarm caecum

Share Button
 

4 Comments

 1. Anoniem

  Heel fijn, eindelijk een site van iemand die het verschil tussen de blinde darm en appendix weet. Maar wat is precies het nut van de blinde darm?

   
  Reply
 2. Anoniem

  šŸ™‚

   
  Reply
 3. admin

  Over de functie van de blinde darm bestaan verschillende theorieĆ«n. EĆ©n theorie is dat de blinde darm ooit een functie had bij de vertering van voedsel maar dat gedurende de evolutie van de mens deze functie overbodig is geworden. Een andere theorie is dat goede bacteriĆ«n zich huisvesten in de blinde darm. De blinde darm fungeert in dit geval als ‘veilige haven’ voor deze darmbacteriĆ«n, die de blinde darm enkel verlaten indien elders in het maag-darm stelsel moet worden ingegrepen.

   
  Reply
 4. anoniem

  de blinde darm doet helemaal niets in je lichaam

   
  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.