Functies van de botten

De botten in het menselijk lichaam hebben diverse belangrijke functies, namelijk:

 • De botten geven steun en bescherming aan ons lichaam en de organen.
 • De botten zijn noodzakelijk om ons voort te bewegen.
 • In het botmerg worden onze rode bloedcellen aangemaakt.
 • In de botten worden voorraden van mineralen zoals calcium opgeslagen.
 • De botten hebben een ontgiftende werking door het verwijderen van zware metalen uit het bloed, zoals lood en arsenicum. Nadat deze stoffen uit het bloed zijn verwijderd, worden ze in de botten opgeslagen.

 • Anatomie botten

  Er zijn meerdere manieren om de botten van het lichaam onder te verdelen, bijvoorbeeld op basis van de plaats in het lichaam of op basis van de vorm van de botten:
  1) Indeling naar plaats in het lichaam
  Uitgaande van een anatomische indeling van de botten, spreekt men van de ‘axiale’ en de ‘appendiculaire’ botten. De axiale botten zijn tachtig botten die langs de centrale, verticale as van het lichaam liggen. Dit zijn bijvoorbeeld de schedel en de wervelkolom die de hersenen respectievelijk het ruggenmerg beschermen. De appendiculaire botten zijn in feite de botten die aan de axiale botten hangen. Dit zijn bijvoorbeeld de schouders, armen, handen, vingers, benen, heupen, voeten en tenen.
  2) Indeling naar vorm botten
  Als we redeneren volgens de vorm van de botten, zijn er de lange botten (spaakbeen, opperarmbeen, dijbeen), de korte botten (bijv. middenvoetsbeentjes en kootjes van de voet), de platte beenderen (bijv. het borstbeen en de schouderbladen) en de onregelmatig gevormde botten zoals de wervels.

  De structuur van het bot

  De botten zijn zeer sterk maar toch licht van gewicht. Dit komt doordat een bot geen massief geheel is en bestaat uit verschillende onderdelen. Het bot is opgebouwd uit een harde, compacte buitenlaag met daaromheen een bekleding dat men beenvlies noemt. Het beenvlies is voorzien van zenuwen, bloedvaten en lymfevaten. De bloedvaten in het beenvlies kunnen het bot bijvoorbeeld voorzien van voedingsstoffen. Ook zorgt het beenvlies voor een snel herstel van het bot na een botbreuk. In de binnenkant van een bot zit een sponsachtig botweefsel. De sponsachtige structuur geeft ruimte aan het beenmerg en geeft stevigheid aan het bot. Naast het sponsachtig botweefsel zit aan de binnenkant van de botten ook het zogenaamde ‘beenmerg’. Dit beenmerg is verantwoordelijk voor de productie van rode bloedcellen en herbergt bovendien de stamcellen.

  Botziekten

  De botten zijn een onmisbaar onderdeel van het menselijk lichaam. Sommige mensen worden helaas geconfronteerd met een botziekte of een botbreuk. Door op één van de links te klikken kunt u verder lezen over enkele van dergelijke botziekten:
  Fractuur
  Osteomalacie
  Osteoporose

  Share Button