De maag is een noodzakelijk orgaan voor de spijsvertering van de mens. De maag ligt in het midden van de buikholte. De ingang van de maag is verbonden met de slokdarm en de uitgang met de twaalfvingerige darm. Vanuit de slokdarm komt voedsel in de maag terecht. In de maag worden vervolgens maagsappen uitgescheiden met zoutzuur en diverse enzymen (pepsine, renine en lipase) om te helpen bij de afbraak van koolhydraten, eiwitten en vetten in het voedsel. Zodra deze maagsappen hun werk hebben gedaan, verlaat het verteerde voedsel de maag via de zogenoemde ‘maagportier’. De maagportier, ook wel ‘pylorus’ genoemd, is een sluitspier die verteerd voedsel doorlaat vanuit de maag richting de twaalfvingerige darm.

Anatomie: maag

De maag is een gespierde zak met een inhoud van ongeveer één liter. De maag kan zich echter uitrekken zodat de inhoud veel groter wordt. De volgende delen van de maag kunnen worden onderscheiden:

  • De maagmond (medische term = cardia), deze vormt de overgang van de slokdarm naar de maag.
  • De maagzak (fundus), het koepelvormige deel van de maag onder het diafragma en naast de maagmond
  • Het maaglichaam (corpus), dit is het deel van de maag dat na de maagzak komt.
  • De maaguitgang (antrum), het laatste deel van de maag voor het maagportier
  • Het maagportier (pylorus), de sluitspier die de overgang vormt richting de twaalfvingerige darm
  • Functie: maag

    Gemiddeld blijft het voedsel zo’n twee uur in de maag. Gedurende deze tijd oefent de maag meerdere functies uit:

  • De voedselbrij uit de slokdarm verder kneden en in kleinere delen verdelen
  • Het afbreken van eiwitten en vetten
  • Het uitscheiden van diverse hormonen, enzymen en andere stoffen om de vertering verder te helpen
  • Het doden van bacteriën die in het voedsel zitten
  • Share Button