De slokdarm wordt in medische terminologie ook wel de ‘oesofagus’ genoemd. De oesofagus is een lange, buigzame buis die een verbinding vormt vanaf het strottenhoofd boven in de keel tot naar de maag. De slokdarm heeft een lengte van zo’n 20 tot 30 centimeter en heeft wanden van spierweefsel die zodanig samentrekken dat de voedselbrij naar de maag wordt getransporteerd. Al het voedsel dat u via de mond inneemt, gaat dus via de slokdarm naar de maag.

Sluitspier van de slokdarm

De slokdarm heeft een sluitspier die werkt als klep om de slokdarm af te sluiten bij de opening naar de maag. Op deze manier zorgt deze sluitspier ervoor dat de maaginhoud niet terug naar de slokdarm stroomt (dit heet ‘reflux’). Iedereen heeft wel eens last van reflux die gepaard gaat met een zure smaak van terugstromende maagsappen. Een regelmatig voorkomende reflux kan worden veroorzaak door een slecht werkende sluitspier.

Peristaltische bewegingen slokdarm

Het verplaatsen van voedsel door de slokdarm gebeurt met behulp van zogenoemde ‘peristaltische bewegingen’ van het spierweefsel. Dankzij deze peristaltische bewegingen kan de mens bijvoorbeeld ondersteboven water drinken. Onderstaande video illustreert dit type beweging van de slokdarm.

Share Button