Vanuit de maag stroomt de voedselbrij in de darmen. Deze voedselbrij verplaatst zich eerst door de dunne darm en vervolgens de dikke darm. De dunne darm heeft als taak om de voedselvertering te voltooien en zorgt daarnaast voor het doorgeven van nuttige voedingsstoffen aan de bloedbaan en het lymfevatenstelsel. Bovendien wordt in de dunne darm de zuurgraad van de voedselbrij geneutraliseerd zodat de darmen niet worden beschadigd.

Anatomie: dunne darm

De dunne darm is een smalle buis van ongeveer 6 tot 7 meter lang. De dunne darm bevindt zich in de lagere buikholte onder de maag. Vanuit de maag komt de voedselbrij de dunne darm binnen via de zogenoemde ‘pylorus‘. De dunne darm bestaat uit drie delen: het eerste deel is het ‘duodenum’ (twaalfvingerige darm), het tweede deel noemt men het ‘ileum’ (kronkeldarm) en het derde deel heet het ‘jejunum'(nuchtere darm).

Dunne darm

Functie: dunne darm

De dunne darm heeft in de eerste plaats als functie om de voorverteerde voedselbrij verder te verteren en voedingsstoffen (eiwitten, koolhydraten en vetten) uit dit voedsel te halen om deze vervolgens via darmvlokken naar het bloed of de lymfe te transporteren. Iedere dag wordt ongeveer drie liter darmsap afgescheiden met daarin water, slijm en enzymen om de verdere vertering van de voedselbrij te verzorgen. Een andere functie van de dunne darm is het neutraliseren van de zure inhoud vanwege maagsappen die in de maag zijn toegevoegd aan de voedselbrij. Voor deze neutralisatie scheidt de dunne darm het weefselhormoon ‘secretine’ af onder invloed van zoutzuur. Secretine stimuleert de alvleesklier waardoor de zure darminhoud wordt geneutraliseerd en regelt hierdoor indirect tevens de werking van de pylorus.

Share Button