Wat is de farynx?

De farynx (in onderstaande afbeelding: Pharynx) is de medische term voor de keelholte. De farynx vorm het bovenste deel van de luchtwegen en het spijsverteringskanaal. Hier kruisen het spijsverteringsstelsel en het ademhalingsstelsel elkaar. Het hoogste deel van de farynx staat in directe verbinding met de neusholte en wordt daarom ook wel de ‘nasofarynx’ genoemd. De keelholte staat aan de achterkant van de tong in directe verbinding met de mondholte en noemt men de ‘orofarynx’. Ook is er een directe verbinding tussen de keelholte en de slokdarm (oesofagus). Dit gedeelte van de keelholte wordt de hypofarynx genoemd en loopt tot aan het strottenhoofd (larynx).

Farynx - keelholte


Waarom farynx geen synoniem is voor de keel

‘Farynx’ wordt soms ook wel gebruikt als synoniem voor de keel. Dit is echter niet geheel juist. De nasofarynx, het bovenste deel van de farynx dat in verbinding staat met de neusholte, wordt officieel namelijk niet als onderdeel van de keel gerekend. Bovendien bestaat de keel officieel gezien uit het strottenhoofd plus een groot deel van farynx. Kortom, de keel en farynx zijn geen synoniem.

Waarom voedsel niet in de luchtpijp komt

Alhoewel de farynx met diverse openingen in verbinding staat, zal het voedsel normaliter toch niet in de luchtpijp terechtkomen wanneer het wordt doorgeslikt. Bij het slikken worden deze luchtwegen namelijk tijdelijk afgesloten door het nasale deel van de farynx, het strottenhoofd en de mondholte. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat het voedsel tijdens het slikken niet in de luchtpijp komt.

Share Button