De functie van de hartkleppen is vrij eenvoudig: ze zorgen ervoor dat het bloed de juiste richting in stroomt. Een hartklep is namelijk zo gebouwd dat het bloed enkel de juiste kant op kan. De hartkleppen zitten aan de binnenkant van het hart, vier stuks in totaal: de aortaklep, de mitraalklep, de pulmonaalklep en de tricuspidaalklep.

De bloedstroom langs vier hartkleppen

HartkleppenZuurstofarm bloed komt vanuit de aders terug in het hart. Dit bloed wordt opgevangen in de rechter boezem van het hart, één van de vier hartkamers (zie anatomie hart). Voordat het bloed naar de tweede kamer kan, het rechter ventrikel, moet het langs de tricuspidaalklep. De tricuspidaalklep gaat dicht wanneer het hart samentrekt om het bloed uit de ventrikels naar de longen en de aorta te pompen. Dit voorkomt teruglekken. Zodra de ventrikels leeg zijn, valt de druk weg en gaat de tricuspidaalklep open. Nu stroomt het bloed vanuit de rechter boezem naar het rechter ventrikel. Bij samentrekken van het hart wordt dit bloed langs de pulmonaalklep naar de longen gepompt waar zuurstof wordt toegevoegd. Dit zuurstofrijk bloed stroomt vervolgens de linkerboezem binnen, welke van het linker ventrikel wordt gescheiden door de mitraalklep. Tegelijk met de tricuspidaalklep zal de mitraalklep openen zodra de druk in de ventrikels wegvalt. Het zuurstofrijk bloed stroom nu het linker ventrikel in. Het hart zal vervolgens weer samentrekken en pompt dan het zuurstofrijk bloed langs de aortaklep in de grote lichaamsslagader (aorta) zodat het lichaam van zuurstof en voedingsstoffen kan worden voorzien.

Aandoeningen van de hartkleppen

Sommige mensen hebben last van een lekkende hartklep. Lekkende hartkleppen kunnen terugstroming van het bloed veroorzaken. Een andere aandoening van de hartkleppen heet ‘hartklepstenose‘, wat betekent dat de bloedstroom wordt beperkt door een vernauwing van de hartklep. Ook een ‘endocarditis‘ kan de hartkleppen ernstig beschadigen.

Share Button