Het hart ligt in de borstkas, iets aan de linkerkant van uw borst tussen beide longen. Het menselijk hart is in feite een sterke holle spier die het bloed door het lichaam moet pompen zodat het lichaam continu van voldoende zuurstof en energie wordt voorzien. Iedere dag klopt het hart ongeveer 100.000 keer en tijdens uw hele leven mag het hart geen rust nemen. Elke minuut pompt het hart tussen de 5 en 20 liter bloed, afhankelijk van uw lichamelijke inspanning.
Kransslagaders van het hart
Het hart heeft zelf ook zuurstof nodig om te blijven functioneren. Deze zuurstof krijgt het hart van de kransslagaders, die zich vanuit de aorta vertakken over de buitenkant van het hart. Naast het hart heeft ieder ander orgaan in het menselijk lichaam zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren. Zuurstofrijk bloed wordt door het hart in de slagaders gepompt. De slagaders zijn de bloedvaten met zuurstofrijk bloed, terwijl men de bloedvaten met zuurstofarm bloed ‘gewone’ aders noemt. Door de slagaders wordt het zuurstofrijk bloed in uw lichaam verspreid. De belangrijkste slagaders van het hart zijn de aorta en de longslagaders. Nadat het zuurstof uit het bloed aan het lichaam is afgegeven, worden ongewenste afvalproducten door de ‘gewone’ aders afgevoerd. Via deze aders stroomt het bloed terug naar het hart.
Kamers van het hart
In het hart zitten vier hartkamers. Dit zijn holle ruimten waarin het bloed wordt opgevangen en vervolgens wordt weggepompt. De beide hartkamers in de bovenste helft van het hart worden de ‘boezems’ genoemd. De boezems ontvangen het zuurstofarme bloed dat terugstroomt uit de ‘gewone’ aders. De hartkamers in de onderste helft van het hart worden de ‘ventrikels’ genoemd. Deze ventrikels pompen het zuurstofrijke bloed in de slagaders.
Kleppen van het hart
De kleppen van het hart zorgen ervoor dat het bloed in de juiste richting stroomt. Deze hartkleppen zijn zo ontwikkeld dat het bloed maar één richting op kan stromen. De bloedstroom vanuit de boezems naar de ventrikels worden geregeld door de mitraalklep aan de linkerzijde van het hart en door de zogenaamde tricuspidaalklep aan de rechterzijde. Het hart bevat nog twee kleppen: de aortaklep en de pulmonaalklep. De aortaklep bevind zich tussen het linker ventrikel en de aorta. De pulmonaalklep is gepositioneerd tussen het rechter ventrikel en de longslagaders. Deze kleppen verzorgen de bloedstroom vanuit de ventrikels naar desbetreffende slagaders.
Hartziekten
Het hart is de motor van de bloedstroom en daarom onmisbaar voor uw lichaam. Zoals eerder gezegd heeft het hart zelf ook voldoende zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren en wordt deze zuurstof door de kransslagaders aangeleverd. Zieke kransslagaders zijn dan ook de meest voorkomende oorzaak van dood en arbeidsongeschiktheid in de westerse wereld. Zieke kransslagaders verhinderen namelijk het hart om zijn werk optimaal te kunnen uitvoeren.
Verder lezen over het hart?
U vindt een overzicht van diverse websites over het hart of gerelateerde onderwerpen op de website hart.startkabel.nl.