Als een krans rondom de buitenkant van het hart lopen diverse bloedvaten die het hart van zuurstof en energie moeten voorzien. Deze bloedvaten noemt men de ‘kransslagaders’ of ‘coronair arteriën’. De kransslagaders komen vanuit de aorta, een grote lichaamsslagader die net boven de aortaklep het hart verlaat. Een slagader verschilt qua functie van een ‘gewone ader’. Een slagader is namelijk een bloedvat in het lichaam die zorgt voor de transport van zuurstofrijk bloed. ‘Gewone’ aders vervoeren zuurstofarm bloed en zijn dunner dan slagaders. Een kransslagader vervoert dus zuurstofrijk bloed voor voldoende energie en een goede werking van het hart. Hiervoor heeft zo’n kransslagader enkele takken die het hart in gaan en die zorgen voor de overdracht van het zuurstof voor alle hartspieren.

Kransslagaders hart


Drie kransslagaders

Rondom het hart liggen drie kransslagaders. Ten eerste is er de linker kransslagader die zich opsplitst in twee relatief grote vertakkingen: de linker afdalende tak (ook wel LAD genoemd, wat staat voor ‘left anterior descending artery) en de gebogen linker kransslagader die achterom het hart loopt (in medische termen heet deze slagader de ‘arteria circumflex’). Tot slot is er de rechter kransslagader die over het algemeen uit één groot bloedvat blijft bestaan zonder verdere aftakkingen.

Kransslagader aandoeningen

De kransslagaders zijn essentieel voor een gezond hart. Helaas krijgen sommige mensen te maken met zieke kransslagaders, wat vervelende gevolgen kan hebben. Er zijn veel soorten ziekten van de kransslagaders, met allemaal hetzelfde probleem: het hart ontvangt onvoldoende bloed en zuurstof. Aderverkalking (atherosclerose) is de onderliggende oorzaak van de meeste kransslagader aandoeningen. Aderverkalking kan leiden tot ernstige vernauwingen in het bloedvat of bloedstolsels die de slagader volledig kunnen afsluiten. Als de bloedstroom van de slagader door zo’n vernauwing of bloedstolsel gedeeltelijk wordt geblokkeerd, ontvangen de hartspieren op die plekken onvoldoende zuurstof. Dit kan leiden tot angina pectoris of hartkramp. Volledige afsluiting van de slagader kan zelfs resulteren in een hartaanval (myocardinfarct) of een beroerte.

Meer weten?

Als u meer wilt weten over de kransslagaders kunt u bijvoorbeeld verder lezen op deze pagina:

  • Vernauwde kransslagaders
  • Indien u uw eigen kennis of ervaringen wilt delen met andere lezers van deze website, dan kunt u onder aan deze pagina uw reactie plaatsen.

    Share Button