De leverslagader (latijn: arteria hepatica communis) is net als de poortader één van de bloedvaten die bloed transporteert richting de lever. De leverslagader vervoert echter, in tegenstelling tot de poortader, voornamelijk zuurstofrijk bloed. Bij aankomst bij de lever vertakt de leverslagader zich in twee bloedvaten. Elk van beide vertakkingen voorziet de rechter respectievelijk de linker leverkwab van zuurstof. Aangezien de lever iedere minuut zo’n 1,4 liter bloed krijgt aangevoerd, zijn de slagaders van de lever relatief groot om zodoende dit grote volume aan bloed te kunnen transporteren.
Aandoeningen van de leverslagader
De leverslagader kan bijvoorbeeld vernauwd of afgesloten zijn. Als gevolg van zo’n vernauwing of afsluiting kan de bloedstroom richting de lever en/of galwegen worden belemmerd. Aangezien de lever over een dubbele bloedvoorziening beschikt, zal een verminderde bloedstroom in de leverslagader niet altijd leiden tot grote problemen. De galwegen zijn echter geheel afhankelijk van de bloedvoorziening vanuit de leverslagader.
Naast een vernauwde leverslagader kan een aneurysma in de leverslagader plaats hebben. Een aneurysma is een verwijding of uitstulping van het bloedvat welke bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door aderverkalking, een infectie of letsel. Ongeveer driekwart van de aneurysma’s in de leverslagader zal scheuren wanneer deze niet tijdig worden behandeld. Dit kan leiden tot ernstige bloeding en soms ook overlijden van de patiënt.