De speekselklieren

De speekselklieren bevinden zich in de mondholte. Samen met andere slijmmembranen zorgen de speekselklieren voor de productie van speeksel. Dit speeksel wordt vervolgens in de mondholte afgescheiden. Zodra iemand aan voedsel ruikt, denkt aan voedsel (‘Pavlov-reactie’) of voedsel proeft beginnen de speekselklieren vaak al speeksel te produceren.

De speekselklieren liggen allemaal in en rond de mondholte. Er zijn meerdere speekselklieren, waaronder:

  • Tweemaal een oorspeekselklier (glandula parotis): deze bevinden zich aan beide zijden van de mondholte vlak naast het oor.
  • Tweemaal een onderkaakspeekselklier (glandula submandibularis): deze bevinden zich aan beide kanten van de mondholte bij de onderkaak.
  • Tweemaal een ondertongspeekselklier (glandula sublingualis): deze ligt onder de tong
  • Naast deze zes relatief grote speekselklieren heeft de mens nog veel kleinere (mucosale) speekselklieren.

    De functie van speeksel

    Speeksel is een vloeistof die helpt bij de vertering van voedsel. Allereerst maakt het speeksel de voeding vochtig zodat het eenvoudiger ingeslikt kan worden. Daarnaast bevat het speeksel enzymen die al starten met het afbreken van voedsel voordat het de maag heeft bereikt.

    Naast deze functie bij de spijsvertering heeft speeksel ook een reinigende werking. Het speeksel is bijvoorbeeld functioneel bij het bestrijden van bacteriën in de mond en bij de tanden. Ook heeft de afgifte van speeksel een functie in de waterhuishouding van het menselijk lichaam. Tot slot heeft het speeksel nog een functie bij de spraak van de mens. Het speeksel houdt namelijk de mond vochtig bij het articuleren en tijdens het spreken.


    Share Button