Wat is bloedsuiker?

Bloedsuiker wordt ook wel glucose genoemd. De bloedsuikerwaarden of glucosewaarden geven aan hoeveel bloedsuiker er op een bepaald moment in het bloed aanwezig is. Ons lichaam heeft bloedsuiker nodig voor de vorming van energie en haalt bloedsuiker voornamelijk uit de voeding. Een gezond lichaam houdt de bloedsuikerspiegel mooi in balans, dus niet te veel bloedsuiker maar ook niet te weinig. Bij diabetes is er sprake van een verstoorde regulatie van de bloedsuikerspiegel en een stoornis in de afgifte van bloedsuiker aan de lichaamscellen. Dit veroorzaakt te hoge bloedsuikerwaarden.

Bloedsuikerwaarden: heb ik diabetes?

Om te bepalen of iemand diabetes heeft, moet de bloedsuikerspiegel worden gemeten. Bijvoorbeeld een arts of verpleegkundige kan uw bloedsuiker prikken. Een nuchtere meting van de bloedsuikerwaarde heeft sterk de voorkeur omdat dit het meest betrouwbare resultaat geeft. Een nuchtere meting houdt in dat minimaal 8 uur lang voorafgaand aan de bloedsuiker meting geen calorieën worden gegeten of gedronken.

Voordat mag worden geconcludeerd of de patiënt diabetes heeft of niet, moet op minimaal twee verschillende dagen een te hoge bloedsuiker worden aangetoond. De afkapwaarde voor diabetes mellitus vindt u in de onderste twee rijen van onderstaande tabel.

Diagnose Cappilair volbloed Veneus plasma
Normale nuchtere bloedsuiker 5,6 mmol/l of lager 6,1 mmol/l of lager
Normale niet-nuchtere bloedsuiker 7,8 mmol/l of lager 7,8 mmol/l of lager
Gestoorde nuchtere bloedsuiker tussen 5,6 en 6,0 mmol/l tussen 6,1 en 6,9 mmol/l
Diabetes: nuchtere bloedsuiker 6,0 mmol/l of hoger 6,9 mmol/l of hoger
Diabetes: niet-nuchtere bloedsuiker meer dan 11,0 mmol/l meer dan 11,9 mmol/l

Hoe moet u deze tabel nu interpreteren? We zullen dit kort toelichten:
Iemand heeft diabetes mellitus zodra op twee verschillende dagen een bloedsuikerwaarde boven de 11,0 mmol/l is geconstateerd bij een nuchtere bloedsuiker meting of boven de 11,9 mmol/l bij een niet-nuchter bloedsuiker prikken.

Wat u niet uit de tabel kunt halen: als sprake is van een willekeurige bloedsuikerspiegel die hoger is dan 11,0 mmol/l plus klachten van hyperglykemie, zal de arts ook concluderen dat sprake is van diabetes mellitus.

Zoals u in de tabel kunt zien, hoeft een te hoge bloedsuikerspiegel niet per se diabetes te zijn. Er kan ook sprake zijn van een zogenaamde ‘gestoorde nuchtere bloedsuiker’. Slechts een deel van de mensen met gestoorde nuchtere bloedsuikerwaarden zal uiteindelijke diabetes ontwikkelen. Iets om in de gaten te houden dus.

Meer over diabetes mellitus

U kunt op Medkennis.nl verder lezen over de aandoening door op deze link te klikken: diabetes mellitus.

Share Button