Wat is HDL cholesterol?

Cholesterol is een soort vet (lipide) in het bloed. Zoals u wellicht weet, zijn vetten niet oplosbaar in water. Om toch in de bloedbaan te kunnen circuleren, die voornamelijk uit water bestaat, worden lipiden zoals cholesterol vervoerd door eiwitdragers die ‘apoproteïnen’ worden genoemd. De combinatie van een apoproteïne (eiwitdrager) en een lipide (cholesterol) noemt men een lipoproteïne.

De twee meest bekende lipoproteïnen zijn de zogenaamde ‘lage-dichtheidslipoproteïnen’ (LDL-cholesterol) en de ‘hoge-dichtheidslipoproteïnen’ (HDL-cholesterol). Het LDL cholesterol staat ook wel bekend als het slechte cholesterol terwijl HDL cholesterol ook wel het goede cholesterol wordt genoemd. De voornaamste functie van HDL cholesterol is het transporteren van cholesterol uit de bloedbaan naar de lever. Vanuit de lever kan het cholesterol via de gal worden uitgescheiden. In principe fungeert het HDL cholesterol dus als een soort ‘stofzuiger van de bloedvaten’ die het te veel aan cholesterol verwijderd voordat het schade zal aanrichten. In de regel geldt dan ook dat een hogere HDL-cholesterolwaarden leiden tot een verlaagd risico op slagaderverkalking.


HDL normaalwaarden

Voor wat betreft HDL cholesterolwaarden gelden andere normaalwaarden voor mannen versus vrouwen. De reden hiervan is dat vrouwen in vergelijking met mannen van nature al hogere HDL cholesterolwaarden hebben. Voor mannen geldt een HDL normaalwaarden tussen de 1 en 1,5 mmol/l. Bij vrouwen zijn de HDL normaalwaarden iets hoger, namelijk tussen de 1,2 en 1,7 mmol/l.

Hoog HDL cholesterol

In principe geldt: des te hoger het HDL cholesterol, des te beter. Omdat het HDL cholesterol het overbodige cholesterol uit de bloedbaan verwijderd, kan een hoog HDL cholesterolgehalte de kans op hart-vaatziekten verlagen.

HDL te laag

Bij mannen is sprake van een licht verlaagd HDL cholesterol bij een waarde tussen de 0,8 en 1,0 mmol/l. Als de waarde onder de 0,8 mmol/l is, spreekt men van een sterk verlaagd HDL cholesterolgehalte. Zoals eerder besproken, zijn de waarden bij vrouwen iets hoger. Indien het HDL tussen de 1,0 en 1,2 mmol/l ligt, spreekt men van een licht verlaagd HDL cholesterol. Bij waarden onder de 1,0 mmol/l is het HDL sterk verlaagd.

HDL cholesterol verhogen

U kunt uw HDL cholesterol verhogen door te stoppen met roken, met behulp van lichaamsbeweging of door te kiezen voor de juiste voeding. Hier leest u meer over: HDL cholesterol verhogen.


Share Button